Tekstlezing Leedvermaak van Judith Herzberg

Door omstandigheden is het programma rondom 3 en 4 mei gewijzigd.

Speciaal voor Theater Na de Dam 2016 presenteren acteurs van (stads)gezelschappen door het hele land een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak(1982).

De toneelspelers van de Theatertroep werken al enige tijd samen met de schrijfster en kennen de tekst als geen ander. Leedvermaak gaat over verschillende generaties na de oorlog. Plaats van handeling in het stuk is de bruiloft van Lea. Daar ontmoeten verschillende families elkaar die het over allerlei zaken hebben, terwijl de onderhuidse spanning onuitgesproken blijft.

Ze weten niet hoe ze moeten leven en bedekken dat met zalm Uit: Leedvermaak

Tijdens de lezing wordt er op 4 mei een kort fragment uit een nieuwe tekst van Judith Herzberg gepresenteerd. Deze tekst is speciaal voor Theater na de Dam samen met de Theatertroep ontwikkeld.

Theater na de Dam
Aansluitend bij de Nationale Dodenherdenking worden in theaters in het hele land voorstellingen gespeeld die elk op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Eerder werd aangekondigd dat Judith Herzberg samen met de Theatertroep een nieuw deel zou schrijven aan de serie Leedvermaak, Rijgdraad, Simon. Hierbij een korte over de wijziging uitleg. De afgelopen maanden hebben Judith Herzberg en de Theatertroep hard gewerkt aan het tot stand komen van deze nieuwe tekst. Schrijfster en gezelschap moesten onlangs tot de conclusie komen dat dat nieuwe stuk nog niet af is en nog niet met publiek gedeeld kan worden en hebben het spelen van de nieuwe tekst uitgesteld. Nog even geduld dus.
In plaats van het lezen van deze nieuwe tekst zal de Theatertroep op 3 en 4 mei de tekst Leedvermaak voor publiek lezen. De afgelopen maanden heeft de Theatertroep zich verdiept in deze tekst omdat Opgediept deels hierop gebaseerd is. Dat is voor ons een mooi alternatief zeker in het kader van Theater na de Dam. Op 4 mei zal ook een fragment nieuwe tekst gepresenteerd worden dat speciaal voor deze dag is ontwikkeld door Judith Herzberg i.s.m. de Theatertroep.