Rijen i.s.m. ’t Barre Land en Tijdelijke Samenscholing

18 september – Theater Kikker

Drie vrijgevochten theatercollectieven bundelen hun krachten voor de opvoering van een nieuwe tekst voor 10 spelers van doorgewinterde speler en dramaturg Czeslaw de Wijs. Een avond fris en avontuurlijk teksttheater van de bovenste plank. Met Michiel Bakker, Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Carole van Ditzhuyzen, Anouk Driessen, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Laura Mentink, Martijn Nieuwerf, Roos Visser en Czeslaw de Wijs.

de Theatertroep is een Amsterdams theatercollectief, bestaande uit makers met verschillende achtergronden (o.a. de Rietveld Academie, het Conservatorium, de Toneelschool, de Theaterdocentenopleiding en Wijsbegeerte). De Theatertroep zoekt naar nieuwe vormen en uitgangspunten in het theater zonder de traditie uit het oog te verliezen. Eerder dit seizoen presenteerden zij samen met Tijdelijke Samenscholing de voorstellingen It’s (another) tale told by an idiot. Met hun Troupe en nuit slaan ze een brug tussen het klassieke theater en het uitgaanspubliek. De Theatertroep is tevens beheerder van het theatercafé van Frascati 4, De Richel.

Tijdelijke Samenscholing bestaat uit de toneelspelers Michiel Bakker en Carole van Ditzhuyzen en muzikant Stan Vreeken. In hun werk mengen zij maatschappelijke en literaire bronnen met persoonlijke verhalen, thema’s en gedachten. Steeds opnieuw zijn de voorstellingen een balanceeroefening op de randen van waarheid en leugen, openbaar en privé, de werkelijkheid buiten en de actuele situatie op het toneel. Tijdelijke Samenscholing werd opgericht in 2009 – het afstudeerjaar van de spelers – en bestond uit zes toneelspelers. Sindsdien heeft de groep zes voorstellingen gemaakt, gesteund door Frascati Producties, ’t Barre Land en Maatschappij Discordia. In 2012 maakten de twee initiatiefnemers van het eerste uur een doorstart en vroegen muzikant Stan Vreeken er bij. Zij maakten Interview – doen alsof het fictie is (2011), Ouagadougou (2012) en Marcus Bakker (2014). Vanaf 2014 werkt Tijdelijke Samenscholing vanuit Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg).

’t Barre Land heeft in de loop der jaren een rijk repertoire opgebouwd, eigenzinnige interpretaties van twintigste-eeuwse toneelklassiekers. Hun losse, speelse en transparante stijl staat garant voor een avond toegankelijk en messcherp theater, een weldaad voor de geest én de lachspieren.

 

 

Het bordes was niet hoog. Ik had de treden duizend keer geteld, zowel op als neer, maar ik heb het getal niet meer paraat, in mijn geheugen. Ik heb nooit geweten of ik een moest zeggen met de voet op de stoep, twee met de volgende voet op de eerste tree, enzovoort, of dat de stoep niet meetelde. Boven aan de treden gekomen stuitte ik op hetzelfde dilemma. De andere kant op, ik bedoel van boven naar beneden, was het eender, het woord is niet te sterk. Ik wist niet waar te beginnen of waar te eindigen, laten we de dingen bij de naam noemen. Ik kwam dus tot drie volledig verschillende getallen, zonder ooit te weten welk het goede was. En als ik zeg dat ik het getal niet meer paraat heb, in mijn geheugen, bedoel ik dat ik geen van de drie getallen meer paraat heb, in mijn geheugen. Het is waar, mocht ik in mijn geheugen, waar het zich zeker bevindt, een van die getallen terugvinden, dan zal ik alleen dat ene vinden zonder de andere ervan te kunnen afleiden. En zelfs als ik er twee zou bovenhalen zou ik het derde niet weten. Nee, ik zou ze alle drie terug moeten vinden, in mijn geheugen, om ze alle drie te kennen. Herinneringen zijn onuitstaanbaar. Dus moet men aan bepaalde dingen niet denken, dingen die na aan het hart liggen, of er juist wel aan denken, want door er niet aan te denken loopt men het risico ze stukje bij beetje in het geheugen terug te vinden. Dat wil zeggen dat men er een tijdje, een hele tijd, elke dag en meerdere malen per dag aan moet denken, tot ze overdekt raken met modder, een ondoordringbare laag. Dat is een bevel. – brieffragment van Beckett aan Kaun

‘het toneel blijft een tijdje leeg’ (regieaanwijzing uit een droomspel)

Eerder speelde deze voorstelling onder de noemer ‘ It’s anothet tale told by an idiot’ van 6 t/m 10 jan 2015 frascati theater – 6 en 7 febr 2015 toneelschuur haarlem – 19 febr 2015 rotterdamse schouwburg – 4 en 5 maart 2015 grand theatre – 11 maart 2015 theater aan het spui – 23 en 24 januari 2015 monty

image