Over ons

 • De Theatertroep

De Theatertroep is een collectief van tien toneelspelers met een herkenbare speelstijl waarin de mechaniek van het ‘theatermaken’ wordt blootgelegd. De Theatertroep gaat voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van theatermaken, nieuwe locaties om te spelen en nieuwe verbindingen met andere kunstdisciplines. Zij doorspit met regelmaat het rijke aanbod aan klassieke en moderne toneelliteratuur, maar duikt even gretig in de geschiedenis van de film, de beeldende kunst, het cabaret en de sketchshow en schrijft daarnaast zelf nieuw repertoire.

Vanaf 2013 is De Theatertroep een stichting met als bestuursleden: Chris Keulemans (voorzitter), Martijn de Rijk (secretaris, vice-voorzitter), Wouter Goedheer (penningmeester) en Hagar Heijmans (algemeen lid, ondersteuning penningmeester).
De huidige vaste leden van de Theatertroep zijn (op alfabetische volgorde):

 • Rosa Asbreuk
 • Patrick Duijtshoff
 • Kyrian Esser
 • Elisabeth ten Have
 • Timo Huijzendveld
 • Jordi Möllering
 • Nicoline Raatgever
 • Jochum Veenstra
 • Roos Visser
 • Jasmijn Vriethoff

Info over de ANBI status van de Theatertroep staat op theatertroep.nl/anbi.

Café de Richel

In 2014 opende de Theatertroep een eigen café. Studenten, toneelspelers, muzikanten, kunstenaars en theaterliefhebbers ontmoeten elkaar in ‘Café de Richel’ dat in het pand van Frascati 4 is gevestigd. In de kelder van het café worden muziekoptredens, voorstellingen, lezingen en dansfeestjes georganiseerd.

Educatie

De Theatertroep wil met haar educatie een jong publiek betrekken en enthousiast maken voor zowel het kijken naar als het maken van theater. De workshops rondom voorstellingen worden altijd door de toneelspelers zelf gegeven. Daarnaast organiseert de Theatertroep ‘open ateliers’ waarbij enthousiaste leerlingen en jongeren uitgenodigd worden om een dag te komen werken in onze repetitieruimte. Hierbij is, in de lijn van het collectief werken, geen hiërarchische structuur: een dag lang samen zoeken, spreken, struikelen, stuntelen, filosoferen en theatermaken.

 

Een greep uit onze projecten

Parade

In Café Ik, de kleinste tent van de Parade, presenteert de Theatertroep een gevarieerd programma van zes uur. Shakespeare, Kooten en de Bie, Brecht, Schmidt, Monty Python, Herzberg, Magne van den Berg, Valentin, Godard, Star Trek en zelfgeschreven werk passeren de revue. Met een houten bolderkar, een clown als omroeper en veel lawaai trekt De Theatertroep over het Paradeterrein waardoor de tent keer op keer stampvol is.

Troupe en Nuit

Troupe en Nuit is een nachtprogramma dat bestaat uit teksten, dans en lied, gedichten en sketches. Er staat een band en een bar op toneel. Het publiek kan in en uit blijven lopen. Troupe en Nuit is klassiek modern vaudeville met dombo’s, snobs en parvenu’s, pedante en bigotte dames, pipo’s en puristen, flapdrollen, hypocrieten, gierigaards, Don Juan ‘s, profiteurs en charlatans, kwakzalvers, konkelaars, toegewijde dokters, schoolfrikken en ingebeelde zieken.

“De structuur van de nachtvoorstellingen in Troupe en nuit (aftrap: 23 uur, einde: zo’n tweeënhalf uur later) is de bijna principiële structuurloosheid. Een zonnige vorm van anarchie, inclusief de daarbij behorende knaleffecten. Dada op losse plankjes. Poëzie en liedjes, vermengd met Monty Python-sketches, Koot & Bie-citaten, revuenummers, flarden Shakespeare, een flacon Brecht.” Loek Zonneveld voor de Theaterkrant 2014

Sous-sol

Vanuit een behoefte om kleinere theatrale experimenten uit te voeren organiseert de Theatertroep Sous-Sol, een reeks voorstellingen gespeeld elke tweede week van de maand in de kelder van Theatercafé de Richel, waar theaterpubliek en andere makers kunnen proeven van rauw, nieuw materiaal.

Door de bomen

In ‘Door de Bomen’ wachten zes spelers op Sinterklaas. De familievoorstelling is gebaseerd op Beckett’s ‘Wachten op Godot’ en teksten van Toon Tellegen. Om de tijd te doden trekken de spelers het pak van Sinterklaas aan. Ze filosoferen over onder andere hoeveel tijd er in een potje past, of een gekke hoed bestaat en wat je kan bewaren.

“Door de bomen is losjes, lief en een beetje dromerig en daarmee zó anders dan het moderne Sinterklaasgebeuren dat we kennen van televisie en winkelcentrum dat het bijna weer een statement wordt.” Simon van de Berg voor de Theaterkrant, 28 november 2013

TussenRussen

De Theatertroep zoekt in ‘TussenRussen’ naar de Russische ziel. Uit hun repetitielogboek blijkt dat de spelers verdomd veel weg hebben van de personages van Gogol’s klassieker De Revisor. Een stuk dat met vallen en opstaan ten tonele wordt gebracht samen met de band Nachtschade. Ehh… we bedoelen een echte Russische band.

“De ‘troepers’ spelen het stuk stevig bekort en verspijkerd, met het volle spotlicht op een van de mooiste misverstanden-potpourri-scènes uit de Russische literatuur, dialoog tussen de burgemeester en de veronderstelde revisor, hier een topnummer.” Loek Zonneveld voor de Theaterkrant, 8 oktober 2014

Theater na de Dam

De Theatertroep maakt voor Theater na de Dam een drieluik: ‘uit eerste hand’, ‘in tweede instantie’ en tot slot ‘derde generatie’. Voor ‘uit eerste hand’ (2013) ging de Theatertroep in gesprek op de vloer met de eerste generatie, ‘in tweede instantie’ (2014) via teksten, interviews verzameld en doorverteld, en in ‘derde generatie’ (2015) bouwt de Theatertroep hierop door en interviewt haarzelf.

Simpele Uitdrukking van een Complexe gedachte

In de samenwerking tussen De Theatertroep en De Dansers pogen de twee gezelschappen de grenzen van dans en toneel te verkennen. Dans wordt gesproken, tekst wordt gedanst. De mogelijk- en onmogelijkheden jezelf uit te drukken worden onderzocht en binnenstebuiten gekeerd.

“Vernuftige verkenning van de grenzen van dans en theater. […] Gedertienen staan ze deze week op het toneel in Theater Frascati, in een associatief gemonteerde, soms bewust stuntelige voorstelling over taal, dans en de onmogelijkheid daar iets wezenlijks mee uit te drukken.” Vincent Kouters voor de Volkskrant, 3 april 2015

Foto’s:

Theatertroep tijdens de Parade 2015 in Café Ik

 

Voorbereidingen de Theatertroep Voorbereidingen de Theatertroep

 

Educatie de Theatertroep Educatie de Theatertroep

 

Rijen foto door: Fran van der Hoeven Rijen i.s.m. ’t Barre Land en Tijdelijke Samenscholing, foto door: Fran van der Hoeven

 

Troupe en Nuit Troupe en Nuit

 

Simpele uitdrukking van een complex gedachtefotoPORT Simpele uitdrukking van een complexe gedachte i.s.m. De Dansers

 

Uit eerste hand voor Theater na de Dam Uit eerste hand in het kader van Theater na de Dam

 

Theatercafe de Richel Theatercafe de Richel