Hoe echt is echt echt i.s.m. Judith Herzberg en Hans Man in ’t Veld

Op basis van improvisaties wordt met toneelauteur Judith Herzberg en regisseur Hans Man in ’t Veld geschreven aan een voorstelling voor aankomend theaterseizoen. De voorstelling zal op 8 januari 2016 in Theater Frascati te Amsterdam in première gaan en gaat daarna op tournee door Nederland. De voorlopige speellijst is in de rechterkolom te lezen.

“Hoe echt is echt echt” heeft als startpunt de documentaire Familie te huur. Een verhaal over een Japanse man die zich als acteur aan mensen verhuurt. Zijn opdrachtgevers vragen hem om een familielid of bekende te spelen op een publieke gelegenheid, zoals een huwelijk. Soms wordt hij ingehuurd als vader, soms als oom of verloofde.

Het stuk zal een compositie zijn van kleine scènes en korte dialogen waarbij altijd de vraag gesteld kan worden: is iemand zichzelf of speelt hij een rol? Waar in het grijze gebied tussen leugen en waarheid bevinden we ons?

Deze losse, elkaar doorsnijdende gesprekken vormen samen een geheel, waarbij langzaam duidelijk wordt wie wie is, hoe de verhoudingen zijn en tegen welke achtergrond dit luchtkasteel is opgebouwd.

Weet je wat.
Wat.
Ik herinner me jou eigenlijk helemaal niet.
Hoezo. Ik ben er toch gewoon.
Jawel, maar als ik aan vroeger denk, zie ik jou nooit voor me.

“Hoe echt is echt echt” en “Zeeziek in het zwembad” zijn als toneelluik uitgegeven door DE NIEUWE TONEELBIBLIOTHEEK. Na afloop van de voorstelling kan voor 10,- een exemplaar worden gekocht. Via http://www.denieuwetoneelbibliotheek.nl/books/search?q=theatertroep is de tekst online te bestellen.

“Hoe echt is echt echt” wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het VSB Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Speellijst 2016

5 t/m 9 januari en 20 t/m 23 januari – Theater Frascati Amsterdam
15 januari-  Natlab door Plaza Futura Eindhoven
10 t/m 13 februari – Theater aan het Spui Den Haag
16 & 17 februari – Theater Kikker Utrecht
4 maart – Theater Walhalla Rotterdam
7 maart – Kennemer Theater Beverwijk (besloten)
15 maart – Toneelschuur Haarlem
25 & 26 maart – Monty Antwerpen
2 & 3 april – Corrosia Almere Stad
7 april – Grand Theatre Groningen
29 april – De Lieve Vrouw Amersfoort
17, 18 & 19 mei – Frascati Amsterdam
14 september – Toneelschuur Haarlem
17 september – Verkadefabriek Den Bosch
29 september – Schouwburg Rotterdam
12 oktober – Theater Gruitpoort Doetinchem
13 oktober – Het Park, Schouwburg Hoorn
14 oktober – LUX Nijmegen
3 november – Concordia
5 november – Stadschouwburg Amstelveen

Recensies

“Hoe echt is echt echt, is gebaseerd op de documentaire Familie te huur (2013), waarin een Japanse acteur zich verhuurt als familielid. Herzberg en de spelers werken dit gegeven uit tot een bonte reeks scènes en dialogen, waarin acteurs spelen dat ze acteurs zijn, die in opdracht van Piets dubbelgangersbedrijfje ergens een zus, broer of partner spelen. Een komedie dus, met alle absurde dubbelingen, persoonsverwarringen en metatheatrale grapjes en excessen van dien.
Onwaarschijnlijk goed dat deze mensen elkaar hebben gevonden.”

Vincent Kouters de Volkskrant 11-1-2016

“Hoe echt is echt echt is gelardeerd met buitengewoon geestige teksten die je ook aan het denken zetten, want inderdaad: wanneer is echt nou echt.”

Jos Schuring Scènes 11-1-2016

“De groepsdynamiek werkt zeer goed bij deze gelaagde talige opzet met een filosofisch tintje.”

Esther Kleuver de Telegraaf 11-1-2016

“Met fris en verademend spel laat het collectief de tekst volledig zijn werk doen. […] Het is bijzonder hoe Herzberg en De Theatertroep elkaar aanvoelen en aanvullen.”

Sander Janssens het Parool 11-1-2016

“De linguïstische speelsheid in de twee stukken die de Theatertroep en Judith Herzberg samen hebben geschreven komt uitstekend tot zijn recht vanwege de speelstijl van het collectief. […] Het interessante spel met taal, fictie en identiteit krijgt een melancholiek randje vanwege de onderliggende hunkering van de personages.”

Marijn Lems Theaterkrant 11-1-2016

“De energie en de flair van de spelers werkt aanstekelijk. […] Het theater heeft er een talentvol en bruisend collectief bij.”

Ron Rijghard NRC 11-1-2016

unnamed