Festival Den Helder

Den Helder Actueel over Theatre du Jardin

Den Helder – In de prachtige tuinen en kassen van de voormalige Oranjerie vond alweer voor de vijfde keer het evenement Theatre du Jardin plaats. De Oranjerie heet tegenwoordig Hortus Overzee. Het tuintheaterfestival dat traditioneel op Hemelvaartsdag plaats vindt wordt in samenwerking met Theater de Kampanje georganiseerd.

De bezoekers kregen bij de ingang een programma van de korte voorstellingen die meerdere keren werden gespeeld. De catering werd voortreffelijk verzorgd door de Kampanje en de vrijwilligers van de Hortus Overzee. Naast het bezoeken van de tuin en de kassen kwamen de theaterliefhebbers natuurlijk voor de voorstellingen.

De Helderse dames Straalman en Vriesman hebben traditioneel een eigen hoekje op het evenement en speelden het door hen zelf geschreven stuk Sirenes. Daarin zijn ze twee vrouwen die al jaren op een onbewoond eilandje zitten en uit verveling met elkaar een spel spelen tot er een man aan spoelt.

De Dansers
De dames van het strijk orkestje Sonder Quartet spelen tussen het groen, met Heimwee, werken van Mozart en Piazzolla. De liefhebbers van poëzie konden terecht in de Palmkas waar in een intieme setting door schrijfster en dichteres Judith Hertzberg uit eigen werk werd voorgedragen.
Buiten was een voorstelling te zien van het dans gezelschap De Dansers. Al moest het gezelschap het met een danser minder doen, toch brachten zij, onder begeleiding van eigen band, een mooie krachtige dansvoorstelling op de stenen buitenvloer. Ook een vast onderdeel van het evenement is de Kino Kaktus. In de kaktuskas wordt door Cinema Zevenskoop een verkorte versie van de film Bienvenue getoond. Het trio Dubbel en Dwars geeft de geluidloze film muzikale ondersteuning.

Topper van de avond was wel het Amsterdamse toneelgezelschap De Theatertroep. Deze was met verschillende optredens te bewonderen. In de Mannenpraatgroep zien we vier studenten op klungelige wijze een kist met daarop een pallet-vloer beklimmen. Als de heren na vele stuntelige handelingen eindelijk, met een kopje thee en een sigaretje, op het te kleine platform zitten ontstaat een hilarische discussie. In de volgende voorstelling, Mannenweekend, zien we de mannen terwijl zij zich omkleden in belachelijke kleding waarin ze gaan rolschaatsen. Ook tijdens deze handelingen worden gevoelige discussies tussen de vrienden gevoerd. Gevoelig, maar vooral doorspekt met humor. De kleine ruimte was tot de nok toe gevuld om de heren te aanschouwen.

Twee andere leden van de groep namen een aantal bezoekers mee in de Japanse tuin tijdens de voorstelling No Impact. Hierin werd uitgelegd hoe het stel een poging deed om een bijdrage te leveren aan het terug dringen van de afvalberg. Als onderdeel van de Theatertroep verzorgden twee dames in het binnentuintheater een optreden waarin citaten en liedjes van Annie M.G. Schmidt te gehore werden gebracht.

Zwanenmeer
Bij de Japanse vijver was ook dit jaar weer een groot podium gezet waar de grande finale van de avond plaats vond. Hier speelde de band Altin Gün, Turkse psychedelische folkrock muziek. Het optreden werd onderbroken voor een speciaal kort optreden van de Theatertroep. De groep mannen dansten in tutu het Zwanenmeer. Het zou de Theatertroep niet zijn als dit niet in een kolderieke chaos zou eindigen. Mannen in tutu is al hilarisch maar na het optreden werden ze geïnterviewd alsof het wielrenners waren na een koers. Compleet met herhalingen en achtergrond informatie. Het toegestroomde publiek genoot duidelijk van deze heerlijke onzin waarbij een van de spelers nog de vijver door zwom.

Aan het eind deed Pieter Blank nog een oproep om vooral reclame te maken voor het evenement, want het verdient meer publiek. De teller aan bezoekers kwam echter niet hoger dan 250. Complimenten aan de organisatie zijn op zijn plaats en laten we hopen dat dit evenement de komende jaren weer in de agenda gezet kan worden.

Bron: http://www.denhelderactueel.nl/2017/05/theatre-du-jardin-verdient-meer-publiek/